Tečaj jidiša

Tečaj jidiša

Sholem aleykhem!

Raduje nas što razmišljate o učenju jidiša! Kako bismo bili sigurni da ste na pravom mjestu odmah ćemo demistificirati dvije zablude s kojima se često susrećemo: (1) jidiš i hebrejski nisu isti jezik i (2) jidiš nije službeni jezik Izraela. Ako želite naučiti hebrejski – jezik koji se govori u Izraelu, sve podatke o našoj ponudi možete pronaći ovdje. Ako je jidiš ono što tražite, onda odlično, ovdje ćete naći potrebne informacije!

Kakav je jidiš jezik?

Jidiš je jezik aškenaskih Židova koji su živjeli u dolini Rajne i u Francuskoj prije nego što su migrirali u centralnu i istočnu Europu između 11. i 13. stoljeća. Pripada germanskoj skupini jezika s mješavinom semitskih komponenti (hebrejskog i aramejskog jezika), ali sadrži u sebi i korpus riječi iz romanskih dijalekata, kao i znatnu dozu elemenata iz slavenskih jezika  (posuđenice, rečenična struktura i dr.). Jidiš kao jezik održava sve lokalitete na kojima su aškenaski Židovi i jezike s kojima su bili u dodiru. Postoji više različitih dijalekata jidiša, a varijanta jidiša koja se podučava u Sokratu je litavski dijalekt koji je poslužio za standardizaciju jidiša.

Kojim alfabetom se piše jidiš?

Jidiš se zapisuje modificiranim hebrejskim alfabetom kojem su dodani samoglasnici i grafemi za glasove koje je jidiš posudio iz drugih jezika (č, dž, ž).

Alfabet se zove yidish alef-beys i zapisuje se zdesna nalijevo.

Gdje se jidiš danas govori?

Prije Drugog svjetskog rata, između 11 i 13 milijuna ljudi rabilo je jidiš kao svoj materinski jezik.  Veliki broj govornika jidiša ubijen je tijekom Holokausta. Broj govornika jidiša također se smanjio zbog prisilne akulturacije i asimilacije u Sovjetskom Savezu, zbog asimilacije Židova u Americi i zbog represivne politike prema jidišu koja se provodila u Izraelu s ciljem zatiranja židovskih dijasporalnih jezika i nametanjem modernog hebrejskog kao židovskog jezika.

Danas se jidiš najviše njeguje među ortodoksnim Židovima Hasidima u New Yorku, Londonu, Antwerpenu, Montrealu i Izraelu. Postoje i drugi govornici jidiša, no mimo hasidskih zajednica ne postoje govorne zajednice u kojima ćete naći na čitav kvart s ulicama, dućanima ili školama u kojima se koristi jidiš. Kuriozitet je da je jidiš i dalje jedan od službenih jezika Židovske autonomne oblasti Birobidžan gdje je ustoličen u sovjetsko doba kao protuteža cionističkom pokretu i pokretu oživljavanja hebrejskog jezika.

Je li jidiš samo govorni jezik? Postoji li književnost i tisak na jidišu?

Jidiš ima bogatu pisanu povijest i književnost. Uz hebrejski i aramejski jedan od glavnih jezika u židovskoj povijesti. I danas imamo tisak na jidišu. Osim književnosti, jidiš je i jezik glazbe, osobito klezmera.

Želim više informacija/predbilježiti se za tečaj

Je li jidiš umirući jezik?

Kada je Isaac Bashevis Singer dobio Nobelovu nagradu 1978. godine izjavio je kakoJidiš još nije rekao svoju zadnju riječ.” Premda u Europi zbog tragičnih povijesnih zbivanja više ne postoje govorne zajednice jidiša, jidiš je vibrantan i živući jezik hasidske zajednice. Osim toga uče ga i brojni polaznici na raznim tečajevima u Americi, Izraelu, Poljskoj, Ukrajini, Rusiji, Francuskoj i još u nekim zemljama.

Zašto netko danas uči jidiš?

Polaznici koji uče jidiš uglavnom su fascinirani velikim opusom jidiš kulture, glazbe, povijesti i stvaranja i tragičnom devastacijom jidiša i njegovih govornika koja je prekinula ovaj tzv. “zlatni lanac” (na jidišu: di goldene kayt). Neizrecivo je bogatstvo stvaralaštva na jidišu, arhivskog materijala i povijesne građe. Sve ovo čini jidiš važnim jezikom za povjesničare, lingviste, one koji se bave književnošću i kulturom, ali i za one koji jidiš uče iz osobnih, obiteljskih i emotivnih razloga.

Kako je organizirano učenje jidiša u Sokratu?

Jidiš se u Sokratu može učiti individualno i u mini grupama. Nastava može biti organizirana uživo u prostorijama škole Sokrat u centru Zagreba ili online preko platforme Zoom.

Prijave za tečajeve jidiša su stalno u tijeku. S individualnim tečajem možete započeti bilo kada, a grupni tečajevi počinju kada je za grupe prijavljeno najmanje troje kandidata.

Radionice alfabeta odvijaju se jednom mjesečno.

Koje su cijene tečaja jidiša u Sokratu?

Sokrat Exclusive grupa  (jedna razina u grupi od najmanje 3 kandidata)
570 € (4.294,67 kn) za jednokratno plaćanje
620 € (4671,39 kn) za kartično plaćanje na rate

Individualni tečaj MINI paket (10 sati):
Cijena po školskom satu: 34 € ( 256,17 kn)
Ukupna cijena paketa: 340 €  (2.561,73 kn)

Individualni tečaj MIDI paket (20 sati):
Cijena po školskom satu: 32 €  (241,10 kn)
Ukupna cijena paketa: 640 € (4.822,08 kn)

Individualni tečaj MAXI paket (40 sati):
Cijena po školskom satu: 29 €  (218,50 kn)
Ukupna cijena paketa: 1.160 €  (8.740,02 kn)

Dualni tečaj  (tečaj u paru, paket od 20 sati):
360 € po osobi (2.712,42 kn) za jednokratno plaćanje
390 € po osobi (2.938,46 kn) za plaćanje karticama na rate

Vikend radionica jidiš alfabeta (2 subotom + 2 sata nedjeljom):
70 € (527.42 kn)

Ljetna i zimska škola jidiša (2 tjedna x 3 sata dnevno):
330 (2486.39 kn) za jednokratno plaćanje
360 € (2712.42 kn) za kartično plaćanje na rate

Kako se upisati na tečaj jidiša u Sokrat školi stranih jezika?

Možete nam se javiti na: info@sokrat.hr ili rezervirati svoje mjesto u online katalogu tečajeva jidiša.

Kako se upisati?

Polaznici bez predznanja samo trebaju odabrati termin koji im najbolje odgovara, a za polaznike s predznanjem organizirano je besplatno testiranje.