Tečaj turskog jezika

Tečaj turskog jezika

Merhaba! Raduje nas što razmišljate u učenju prekrasnog turskog jezika u Sokratu! Sokrat škola stranih jezika prva je privatna škola stranih jezika u Hrvatskoj koja je u svoju ponudu uvrstila tečaj turskog jezika još 2000 godine. Danas je naš online tečaj turskog jezika globalno dostupan i pohađaju ga polaznici iz raznih zemalja.

Zašto učiti turski jezik?

Jeste li znali da turski jezik ima više od 75 milijuna izvornih govornika? To znači da je na ljestvici najčešće govorenih jezika na našem planetu turski jezik na petnaestom mjestu. Osim u Turskoj govori se i u određenim jezičnim zajednicama na Balkanu i na Kavkazu, kao i u zemljama zapadne Europe gdje žive brojni turski doseljenici. Turski je, primjerice, drugi jezik po broju govornika u Njemačkoj. Oko 15 milijuna ljudi govori turski kao strani jezik, a uskoro ćete im se priključiti i Vi!

Turska je geostrateški i kulturalno povezana s istočnom Europom, centralnom Azijom i Bliskim istokom. Stoga je znanje turskog jezika ogromna prednost onima koji se žele baviti međunarodnom ekonomijom ili međunarodnom politikom.

U Hrvatskoj je znanje turskog jezika sve traženije zbog brojnih turskih investicija. Na primjer, Dogus grupa je do 2020. godine uložila 250 milijuna eura u hrvatskog gospodarstvo, s planom da zaokruži ulaganja na 400 milijuna eura. Sve ove investicije otvorile su brojna radna mjesta od kojih možemo izdvojiti praktičnu primjenu znanja turskog jezika u turizmu, u kulturi ili turski u bankarskom sektoru. Osim toga, ako ste ljubitelj turskih sapunica zašto ne biste spojili ugodno s korisnim i nakon B2 tečaja turskog jezika postali honorarni prevoditelj turskih sapunica na hrvatski jezik?

Znanje turskog jezika definitivno Vas čini posebnima na tržištu rada i otvara mnoga vrata!

Kako naučiti turski jezik online?

Učenje turskog jezika prvenstveno zahtijeva stručno mentorstvo kako biste na temeljit i profesionalan način pravilno usvojili gramatičke strukture, vokabular i izgovor turskog jezika.

Sokratov online tečaj turskog jezika najbolji je odabir za one koji žele naučiti turski jezik kroz moderne metode, pomno odabrane materijale za učenje, pažljivo skrojene programe tečaja i uz profesore koji su prepoznati kao najbolji majstori svog zanata.

Postoje i brojni online alati koji Vam mogu pomoći u učenju, kao i aplikacije (Duolingo i sl.), ali mehaničko učenje može biti samo dodatan element koji ne može zamijeniti kvalitetno mentorstvo i komunikacijski aspekt učenja.

Koje su prednosti učenja turskog jezika u Sokratu?

Najveća prednost učenja turskog jezika u Sokratu su upravo visokokvalificirani stručnjaci koji vode tečajeve: profesori koji su ujedno i izvorni govornici turskog ili domaći profesori koji su studij završili s najvišim ocjenama i dodatno se usavršavali u Turskoj.

Svi naši profesori dodatno se educiraju u Sokratu prema našoj SFARM metodi. Ova metoda kao temelj ima sintezu tečnosti i točnosti u govoru i pismu. Pojednostavljeno, naša metoda Vas kroz niz ciljanih materijala i didaktičkih vježbi osposobljava za spontano i točno korištenje turskog jezika u što kraćem roku.

Kako je koncipiran online tečaj turskog jezika u Sokratu?

Tečaj turskog jezika u Sokratu organizira se preko platforme Zoom. Prije početka tečaja zakazujemo sastanak s polaznicima kako bismo saznali više o njihovim potrebama, ciljevima, motivaciji ili eventualnom prethodnom predznanju.

Prije početka tečaja polaznici dobivaju besplatne udžbenike i radne bilježnice u digitalnom formatu. Nakon svakog održanog sata, profesor koji vodi tečaj turskog jezika polaznicima šalje detaljan e-mail s dodatnim materijalima koji su korišteni na pojedinom satu i sa zadacima, linkovima, audio i video prilozima za samostalno učenje.

Napredak na tečaju se pomno prati i polaznik redovito dobiva povratnu informaciju o svom razvoju i preporukama za što uspješnije ovladavanje jezikom.

Na satu imamo i goste iz Turske čime obogaćujemo kulturološki aspekt naših tečajeva i polaznicima približavamo život u Turskoj iz prve ruke.

Želim više informacija/predbilježiti se za tečaj

Koliko razina učenja turskog jezika postoji?

Prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike, tečajevi turskog jezika podijeljeni su na A1, A2, B1, B2, C1 i C2 nivo.

Sokrat škola stranih jezika organizira tečajeve za A1, A2, B1 i B2 razinu.

Na kraju svakog tečaja polaznici polažu pismeni i usmeni ispit te u skladu s rezultatima ostvaruju pravo na certifikat prema EU CEFR ljestvici.

Kome je namijenjen tečaj turskog jezika?

Sokratov online tečaj turskog jezika organizira se za djecu, školarce, srednjoškolce, studente, odrasle i poslovne ljude.

Tečaj turskog jezika za poduzeća organizira se prema specifikumu djelatnosti određene firme koja naručuje online tečaj turskog jezika.

Iz ponude također izdvajamo tečaj turskog jezika za studente turkologije kojima je potrebna dodatna pomoć u savladavanju gradiva ili dodatne jezične i fonetske vježbe s izvornim govornicima turskog jezika.

Kakve vrste tečajeva turskog jezika postoje u Sokratu?

Online tečajevi turskog jezika u Sokratu organiziraju se kao individualni tečajevi, tečajevi u paru ili tečajevi u mini grupama.

  • Prvi odabir svih kandidata je individualni tečaj turskog jezika jer jamči 3x brži napredak u odnosu na grupni tečaj, potpunu posvećenost profesora potrebama pojedinca i apsolutnu fleksibilnost u zakazivanju termina.
  • Dualni tečaj turskog jezika namijenjen je onima koji žele učiti u paru s prijateljem, članom obitelji ili kolegom s posla.
  • Grupni semestralni tečaj turskog jezika traje 4 mjeseca i pokriva gradivo jednog modula. Nastava se odvija 2×2 sata tjedno ili 1×3 sata subotom (s predviđenom pauzom).
  • Sokrat Express tečaj je intenzivni tečaj turskog jezika koji traje 3 tjedna, s 3 sata nastave tjedno. Ovaj program odlična je priprema za one koji upisuju studij turkologije.

 

Koliko košta online tečaj turskog jezika?

Sokrat Exclusive mini-grupa  (jedan modul u grupi od najmanje 3 kandidata)
570 € za jednokratno plaćanje
620 € za kartično plaćanje na rate

Sokrat Express grupni tečaj, jedan modul (3 tjedna x 3 sata dnevno):
450 € za jednokratno plaćanje
495 € za kartično plaćanje na rate

Individualni tečaj MINI paket (10 sati):
Cijena po školskom satu: 37 €
Ukupna cijena paketa: 370 €

Individualni tečaj MIDI paket (20 sati):
Cijena po školskom satu: 35 €
Ukupna cijena paketa: 700 € 

Individualni tečaj MAXI paket (40 sati) – BEST BUY!:
Cijena po školskom satu: 33 € 
Ukupna cijena paketa: 1.320 € 

*Posebne cijene za individualni specijalizirani tečaj poslovnog/ stručnog jezika

Dualni tečaj  DUO START paket (tečaj u paru, paket od 20 sati):
Cijena po školskom satu: 24 € 
Ukupna cijena paketa: 480 €

Dualni tečaj  DUO PLUS+ paket (tečaj u paru, paket od 40 sati):
Cijena po školskom satu: 21 €  
Ukupna cijena paketa: 840 €   

*Posebne cijene za dualni specijalizirani tečaj poslovnog/ stručnog jezika

 

Je li turski jezik težak?

Učenje turskog jezika je izazovno, ali niti jedan jezik nije težak ako se uči putem odgovarajuće metode.

Turski jezik pripada uralo-alatajskoj skupini jezika. Radi se o aglutinativnom jeziku što znači da su osnova cijelog jezika nastavci i da na jednu riječ možemo nalijepiti mnogo njih. Druga karakteristika je vokalna harmonija. To znači da u turskom jeziku imamo 8 vokala koji se dijele u dvije grupe – tvrdi (A, I, O, U) i meki (E, i, Ö, Ü) i da u jednoj riječi ne smijemo miješati ove vokale. Postoji pravilo koji vokal dolazi iza kojeg vokala i to se naziva zakonom vokalne harmonije.

Kako naučiti turski jezik?

Kod učenja novog jezika bitno je razumjeti logiku jezika koji se uči i eliminirati prevođenje iz materinskog jezika. Na primjer, rečenični poredak u hrvatskom jeziku je subjekt-predikat-objekt. U turskom je poredak subjekt-objekt-glagol.

Ana jede jabuku je na turskom: Ana bir elma yiyor.

Ana je subjekt,  „jede“ (yiyor) je glagol, a „jedna jabuka“ (bir elma) je objekt.

Kao i kod svakog drugog jezika, važno je shvatiti logiku, sistem i strukturu jezika koji učite. Novi jezik je poput nove video igrice ili novog operativnog sustava: pravila iz drugog sustava, tj. iz materinskog jezika nisu primjenjiva. Najveća pogreška pri učenju stranih jezika je prevođenje iz vlastitog jezika riječ po riječ. Dok govornik dođe do kraja svoje rečenice koju je preveo na taj način ta rečenica u stranom jeziku najčešće u potpunosti gubi smisao.

Novi jezik je novi sistem, nova logika i novi pogled na svijet.

Kojim pismom se piše turski jezik?

Turski jezik piše se turskim alfabetom (Türk alfabesi) koji sadrži 29 slova i uz određene modifikacije ova abeceda je izvedena iz latiničnog pisma. Kako bi se udovoljilo određenim fonetskim zahtjevima modernog turskog jezika, modificirano je sedam latiničnih slova koja se pišu na sljedeći način: Ç – ç, Ğ – ğ, I – ı, İ – i, Ö – ö, Ş – ş, i Ü – ü.

Ovaj alfabet definiran je 1928. godine kada je Atatürk promijenio pismo, prvenstveno zbog toga što do tada korišteno arapsko pismo nije zadovoljavalo potrebe turskog samoglasnog sistema. Klasični arapski ima tri duga i tri kratka vokala. Turski ih ima osam te stoga arapsko pismo nije moglo vjerodostojno prikazati sve turske vokale.

Kako me još možete motivirati na učenje turskog jezika?

Na koncu, željeli bismo Vam skrenuti pažnju na to da kao govornik hrvatskoga jezika niste apsolutni početnik u učenju turskog. Brojne su riječi koje svakodnevno koristimo u hrvatskom jeziku, a za mnoge od njih nismo ni svjesni da su turcizmi.

Nije li motivirajuće započeti s učenjem novog jezika za kojega mislite da Vam je nepoznat, a zapravo već znate hrpu turskih izraza poput: avlija, barem, batak, bazditi, bazga, bekrija, bubreg, budala, bunar, burek, cicija, čaj, čamac, čarape, čekić, čičak, čizma, čoban, ćela, ćevap, ćilim, ćošak, ćufte, ćup, dućan, dud, dugme, durati, dušman, džaba, džamija, džep, džezva, džumbus, đon, đubre, fenjer, fitilj, hajduk, hajvan, ajvar, hambar, hašiš, inat, jastuk, jogurt, juriš, kaiš, kajmak, kava, kavana, kesa, kičma, kila, kreč, kusur, lepeza, limun, lula, mangup, musaka, nar, naranča, pamuk, papuča, para, paravan, pekmez, rusvaj, sat, sandale, sanduk, sarma, šamar, šećer, taban, tambura, tava, tepsija, torba, tulipan, veresija, zanat…

Odlično! Sve mi je jasno! Gdje se i kako prijavljujem na online tečaj turskog jezika u Sokrat školi stranih jezika?

Online tečaj turskog jezika koji najbolje odgovara Vašim potrebama i financijskom planu možete rezervirati u našem katalogu tečajeva, putem telefona +385912177722 ili rezervacijom upućenom na [email protected].

Kako se upisati?

Polaznici bez predznanja samo trebaju odabrati termin koji im najbolje odgovara, a za polaznike s predznanjem organizirano je besplatno testiranje.