Tečaj norveškog jezika

Tečaj norveškog jezika

Tečaj norveškog jezika u Sokratu održavamo već 24 godine, u zadnjih nekoliko godina, otkako je Norveška postala zanimljiva destinacija za rad i zasnivanje novog života, učenje norveškog jezika sve je popularnije.

Online tečaj norveškog jezika u Sokratu je dokazano učinkovit program učenja koji polaznike u kratkom roku vodi do željenih rezultata i priprema ih za život i rad u Norveškoj.  Učenje norveškog jezika provodimo kao individualni, dualni ili grupni program.

Koji jezici se govore u Norveškoj?

Norvežani govore norveškim jezikom, a pišu jednom ili objema pisanim varijantama koje se nazivaju bokmål (knjiškonorveški) i nynorsk (novonorveški). Obje varijante se uče u školama.

Bokmål ima svoje korijene u danskom jeziku. Njime se u pisanom obliku koristi 80-90% stanovništva. Ova varijanta je usvojena prije više od 100 godina kao prilagođeni oblik pisanog danskog koji je bio službeni jezik Norveške od 1380. do 1814. godine.

Nynorsk je nastao radom Ivara Aasena između 1842. i 1873. godine i radi se o svojevrsnoj kompilaciji i kombinaciji uglavnom zapadnih norveških regionalnih dijalekata. Smatra se da ovaj oblik jezika bolje predstavlja stari i srednji oblik norveškog jezika kakav se govorio prije ujedinjenja s Danskom. Nynorsk je zastupljen u ruralnim dijelovima Norveške gdje ga koristi oko 12-15% sveukupnog stanovništva Norveške.

Laponskim ili saamskim jezikom (odnosno jezicima) služi se manje od 50.000 stanovnika u Norveškoj, ali jezik ima status službenog manjinskog jezika.

Kven jezik ili kven finski je jezik kojim govori manjina Kven u sjevernoj Norveškoj. Jezik ima oko 10.000 govornika i smatra se ugroženim jezikom jer ga uglavnom govori starija populacija. Ovaj jezik je dijalekt finskog jezika s velikim brojem posuđenica iz norveškog jezika i s arhaičnim izrazima koji se ne rabe u modernom finskom.

Koja varijanta norveškog jezika se uči na tečajevima norveškog jezika za strance?

Tečajevi norveškog jezika za strance i useljenike u Norvešku uglavnom su temeljni na dijalektu norveškog jezika koji se govori u Oslu i kojega mnogi smatraju neslužbenim standardom. Ovaj dijalekt se ponekada naziva istočnonorveški ili standardni norveški.

Je li norveški jezik težak za naučiti?

Ako govorite engleski jezik, norveški je jedan od lakših jezika za naučiti.

Norveška abeceda ima 29 slova:  a, b, c, d, e, f, g, h, i , j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z, æ, ø, å.

S lingvističkog gledišta engleski i norveški imaju veliki korpus zajedničkog vokabulara, morfologija (glagolski sustav) je srodna, a rečenički poredak vrlo sličan. Norveški jezik ima dosta mali vokabular, a mnoge riječi su složenice nastale spajanjem dviju riječi u novi izraz.

Bonus: ako naučite norveški jezik vrlo lako ćete razumjeti danski i švedski jer su jezici usko srodni. Neki čak kažu da je učenje norveškog jezika 3 u 1: platiš učenje norveškog, a naučiš još švedski i danski u istoj cijeni!

Kako naučiti norveški jezik?

Norveški možete najbolje naučiti pod vodstvom stručnog mentora i jezičnog instruktora na online tečaju norveškog jezika u Sokratu. Samostalno učenje pomaže, ali rijetko kada daje rezultate koje korisnik želi. Kod samostalnog učenja korisnik može proučiti gramatičku strukturu norveškog jezika i može uz pomoć aplikacija ili rječnika memorirati određeni korpus vokabulara. Međutim, jezik je potrebno koristiti, govoriti i imati profesora norveškog jezika koji Vas može korigirati, usmjeravati i obučavati. Premda je norveška gramatika laka, a vokabular jednostavan, nužan je profesor norveškog jezika radi oblikovanja izgovora, akcentuacije i rečeničnog ritma.

Želim više informacija/predbilježiti se za tečaj

Metoda učenja norveškog jezika u Sokratu

Sokratova SFARM metoda upravo na usvajanju norveškog jezika pokazuje izvrsne rezultate pa tako na individualnom tečaju već u 30 sati možemo kod polaznika postići sve kompetencije predviđene A1 stupnjem.

Kako rade druge škole i zašto je takvo učenje neučinkovito?
A1 stupanj u nekim drugim školama podijeljen na čak dva semestra gdje se na spor način i uz isključivo praćenje stranica u nekom udžbeniku na tipičan školski način obrađuju lekcije iz udžbenika i rješavaju zadaci. Tekstovi su generičke prirode i polaznici ga najčešće pročitaju, ponekada prevedu, a onda odgovore na pitanja ispod teksta. Iza toga prelaze na rješavanje gramatičkih vježbi gdje prateći model rješavaju zadatak za zadatkom. Na ovaj način kod polaznika se jezik kategorizira u razumijevanje pročitanog teksta i strukturalističko rješavanje gramatike poput matematičkih jednadžbi. Kod ovog načina rada nema primjene jezika u govoru, niti umrežavanja vokabulara i gramatike. Polaznik često ne razumije usmena pitanja u svakodnevnom životu, ne znam sam postavljati pitanja i općenito nije u stanju sudjelovati u nikakvoj konverzaciji budući da za njega jezik predstavlja samo tekst iz knjige. Gramatiku također ne uspijeva aktivirati u govoru budući da ju je navikao isključivo percipirati kao jednadžbu u pisanom obliku. Svi koji su bezuspješno učili strane jezike u državnoj školi i na nekim drugim tečajevima prepoznaju ovaj opis zastarjelog načina rada.

Kako se u Sokratu uči norveški i zašto je učenje norveškog jezika u Sokratu učinkovito?
U Sokratu stavljamo akcent na tečnu i točnu uporabu jezika od samog početka. Na primjer, već nakon prvog sata ćete biti u stanju reći kako se zovete, kako se prezivate, odakle ste, gdje živite, koji je Vaš broj telefona, što ste po zanimanju, zašto učite norveški, koje još jezike govorite i isto tako moći ćete predstaviti svoju obitelj. Nakon prvog sata moći ćete popuniti i formular s osobnim pitanjima, popuniti obrazac za vizu i razumjeti ukoliko Vam netko postavlja takva pitanja.

Učenje jezika shvaćamo kao “building blocks” i svaki put nadograđujemo ono što smo prethodni put radili proširujući to. Paralelno radimo na svim jezičnim vještinama: govorenju, razumijevanju, čitanju i pisanju.

Prije početka tečaja analiziramo Vaše potrebe i usmjeravamo učenje jezika prema situacijama u kojima ćete se naći. Vaš profil definira program jer zacijelo automehaničar, liječnik, konobar ili inženjer imaju različite jezične potrebe. Jezik struke kojom se bavite integriramo s usvajanjem kompetencija kako ga definira Zajednički europski referentni okvir za jezike (ZEROJ).

Koristimo moderne i relevantne nastavne materijale, aktivnosti i tehnike rada. Svaka minuta nastavnog sata u Sokratu je iskorištena. Naša politika je da na satu trebamo raditi sve ono što ne možete raditi samostalno, a da kod kuće možete raditi sve ono za što Vam profesor nije potreban. To znači da ćete pismene vježbe i zadatke raditi kod kuće te ih slati svojem profesoru norveškog jezika na provjere i komentare. Budući da kod kuće ne možete razgovarati na norveškom, nastavni sat ćemo iskoristiti za navođenu konverzaciju, razvoj komunikacijskih vještina, prezentacije novog materijala i korekciju Vašeg norveškog.

U nastavi norveškog jezika u Sokratu usko pratimo dostignuća, preporuke i predavanja Centra za višejezičnost na Sveučilištu u Oslu. Ovaj centar u Oslu jedan je od vodećih svjetskih istraživačkih centara koji se bavi time kako djeca, mladi i odrasli usvajaju jezik te kako društvenopolitički odnosi utječu na usvajanje jezika kroz sve dobne skupine.

Kako izgleda online tečaj norveškog jezika?

Online tečaj norveškog jezika provodi se preko platforme Zoom. Ako nemate Zoom možete ga vrlo lako instalirati klikom koji ćete dobiti od nas. Prije početka tečaja poslat ćemo Vam knjige i radne bilježnice za učenje norveškog jezika, a nakon svakog nastavnog sata Vaš profesor će Vam poslati mapu s dodatnim materijalima korištenima za vrijeme sata. Nastava je dinamična, interaktivna, vedra i profesionalno vođena.

U kojem terminu se odvija online tečaj norveškog jezika u Sokratu?

Termini nastave su fleksibilni i usklađeni s ostalim obavezama kandidata koji upisuju tečaj. Kod predbilježbe kandidati definiraju koja im je vremenska raspoloživost za pohađanje tečaja te na temelju tih informacija definiramo termin koji svima odgovara.

Kakav certifikat dobivam nakon završenog tečaja norveškog jezika u Sokratu?

Nakon završenog tečaja norveškog u Sokratu dobivate certifikat na engleskom i hrvatskom jeziku prema EU CEFR okviru.

Važi li certifikat iz Sokrat škole stranih jezika u Norveškoj?

Sokratov certifikat naši su polaznici koristili za Erasmus razmjene i za neke natječaje za radna mjesta. Međutim, postoji velika šansa da će Vaš norveški poslodavac zahtijevati da po dolasku u Norvešku položite ispit koji se zove Norskprøven. Ako se prijavljujete za studiranje na norveškom jeziku, stalno prebivalište ili za norveško državljanstvo, ovaj ćete ispit sigurno morati polagati.

Koji stupanj norveškog jezika trebam završiti kako bih dobio posao u Norveškoj?

Poslodavac u Norveškoj definira koji stupanj jezika Vam je potreban za dobivanje posla. Naše iskustvo je da kandidati u Hrvatskoj obično završe A1 ili A1+A2 tečaj i nakon toga odlaze u Norvešku gdje nastavljaju usavršavati jezik paralelno uz posao koji rade.

Kada su upisni rokovi za tečaj norveškog jezika u Sokratu?

Upisni rokovi u tečaj norveškog jezika u Sokratu su stalno u tijeku. S individualnim i dualnim tečajem možete započeti bilo kada. Za grupni tečaj možete poslati svoju rezervaciju na: [email protected], a mi ćemo Vas povratno obavijestiti kada budemo imali troje prijavljenih kandidata za grupu. Tečaj možete rezervirati i kroz naš portal.

Koliko košta tečaj norveškog jezika u Sokratu

Sokrat Exclusive mini-grupa  (jedna razina u grupi od najmanje 3 kandidata)
570 € za jednokratno plaćanje
620 € za kartično plaćanje na rate

Sokrat GOLD : dva stupnja (4 modula),  grupa od 4-9 kandidata – ZA SUPER AMBICIOZNE!
770 €
za jednokratno plaćanje
840 € za kartično plaćanje na rate

Sokrat Express grupni tečaj, jedna razina (3 tjedna x 3 sata dnevno):
450 € za jednokratno plaćanje
495 € za kartično plaćanje na rate

Individualni tečaj MINI paket (10 sati):
Cijena po školskom satu: 37 €
Ukupna cijena paketa: 370 €

Individualni tečaj MIDI paket (20 sati):
Cijena po školskom satu: 35 €
Ukupna cijena paketa: 700 € 

Individualni tečaj MAXI paket (40 sati) – BEST BUY!:
Cijena po školskom satu: 33 € 
Ukupna cijena paketa: 1.320 € 

*Posebne cijene za individualni specijalizirani tečaj poslovnog/ stručnog jezika

Dualni tečaj  DUO START paket (tečaj u paru, paket od 20 sati):
Cijena po školskom satu: 24 € 
Ukupna cijena paketa: 480 €

Dualni tečaj  DUO PLUS+ paket (tečaj u paru, paket od 40 sati):
Cijena po školskom satu: 21 €  
Ukupna cijena paketa: 840 €  

*Posebne cijene za dualni specijalizirani tečaj poslovnog/ stručnog jezika

Kako se upisati?

Polaznici bez predznanja samo trebaju odabrati termin koji im najbolje odgovara, a za polaznike s predznanjem organizirano je besplatno testiranje.