Tečaj latinskog jezika

Tečaj latinskog jezika

Sokrat škola stranih jezika organizira učenje latinskog jezika već treću deceniju. Prva smo privatna škola u Hrvatskoj koja je u svoju ponudu uvrstila tečaj latinskog jezika. Tijekom svih ovih godina mnogim smo osnovcima, srednjoškolcima i studentima pomogli savladati i zavoljeti ovaj prekrasni jezik.

Sokratova ponuda tečajeva latinskog jezika obuhvaća:

 • Tečaj latinskog jezika kao ispomoć za učenike klasičnih osnovnih škola
 • Tečaj latinskog jezika kao ispomoć za učenike srednjih škola
 • Tečaj latinskog jezika za studente koji upisuju fakultete na kojima je latinski jezik uvjet, a oni ga nisu učili u srednjoj školi
 • Tečaj latinskog jezika za akademske potrebe
 • Ljetna škola latinskog jezika – intenzivni tečaj

Kako je koncipiran tečaj latinskog jezika u Sokratu? Koje materijale koristite?

U Sokratu tečaj krojimo prema Vašim potrebama i sukladno tomu odabiremo odgovarajuće materijale. Tečaj je sasvim drugačije koncipiran za npr. studente veterine u odnosu na studente bogoslovije, povijesti ili prava.

Većina kandidata pohađa individualni tečaj latinskog jezika upravo zbog specifičnih potreba. Za grupni tečaj potrebno je minimalno troje prijavljenih kandidata, a s grupnim tečajem možete započeti bilo kada.

Studenti kojima je potrebna potvrda o znanju latinskog jezika mogu znanja predviđena programom prvog i drugog razreda srednje škole savladati na individualnom tečaju od 20 sati ili na nekom od grupnih tečajeva. Individualni tečaj koncipiran je tako da profesor daje objašnjenja i upute te kandidata usmjerava na samostalni rad između dvaju nastavnih susreta.

Gdje se održava tečaj latinskog jezika?

Tečaj latinskog održava se u našim učionicama u centru Zagreba ili online.  U zadnjih nekoliko godina većina kandidata odlučuje se za online tečaj.  Kod latinskog jezika ne postoji niti jedna prednost učenja jezika uživo.

Koji su termini tečaja latinskog jezika u Sokratu?

Termini nastave su fleksibilni i po dogovoru. Za individualni tečaj zakazujete osobne termine po narudžbi. Prije početka grupnih tečajeva imamo online sastanak radi koordinacije termina. Tečajevi latinskog jezika mogu se održavati preko tjedna ili vikendom.

Moram li ići na Vaš tečaj kako bih dobio potvrdu o poznavanju latinskog jezika?

Ukoliko ste latinski učili samostalno ili na neki drugi način, nije nužno pohađati tečaj latinskog jezika u Sokratu. Možemo za Vas organizirati ispit iz latinskog jezika u terminu po najavi. Ispit obuhvaća gradivo prva dva razreda srednje škole i provodi se online, po cijeni od 450 kn.

Želim više informacija/predbilježiti se za tečaj

Krećem u gimnaziju i već se bojim latinskog jezika

Najbolji način za pripremu za srednju školu je pohađanje ljetne škole latinskog jezika prije prelaska u srednju školu. Na ljetnoj školi prolazimo gradivo latinskog jezika predviđeno programom prvog razreda srednje škole. Na ovaj način Vas  pripremamo za nastavu latinskog jezika u srednjoj školi.

Valja imati na umu da u opće gimnazije dolaze i učenici koji su pohađali klasične osnovne škole i često su u prednosti kada dođu u gimnaziju jer iza njih stoji dugogodišnje učenje latinskog jezika. Kako biste se „izjednačili“ i pozicionirali u ovakvoj skupini đaka, ljetna škola latinskog jezika je najbolja priprema.

Na fakultetu mi traže znanje latinskog, a nisam ga učio/la u srednjoj školi

Naša najtoplija preporuka je da upišete ljetnu školu latinskog jezika i riješite ovaj ispit i potvrdu prije nego što postanete brucoš. Početak studiranja, osobito ako se selite iz rodnog grada u veći fakultetski centar zahtijevat će puno prilagodbe i novih obaveza. Temeljni studij Vam treba biti prioritet, a latinski samo jedan od uvjeta za riješiti. Nerijetki su se doveli u situaciju da nisu mogli upisati drugu godinu studija jer im je ostao latinski kao uvjet s prve godine.

Osim toga, ako naučite osnove iz latinskog jezika prije početka predavanja na faksu, predmete koji zahtijevaju određeno znanje latinskog, poput anatomije ili rimskog prava, puno lakše ćete pratiti.

Koje su cijene tečajeva latinskog jezika u Sokratu?

Cijene tečajeva razlikuju se ovisno o tome birate li individualni program, učenje u paru ili učenje u mini grupi.

Naša iskustva kazuju kako Vašu potrebu za učenjem latinskog redovito dijeli Vaša neposredna skupina: nekoliko učenika iz razreda ili nekoliko kolega sa studija. Stoga je naša preporuka da pokušate samostalno organizirati grupicu od troje prijatelja ili kolega kako bi Vam tečaj bio povoljniji. Uz to, učenje u mini grupi može biti jako stimulativno jer možete zajednički raditi na zadaćama i vježbati i mimo nastave u Sokratu.

Grupni tečaj latinskog jezika:
Trajanje: 30 školskih sati, ritam i termin po dogoovru
Cijena za jednokratno plaćanje: 490 € (3.691,91 kn)
Cijena za plaćanje na karticama na rate: 530 € (3.993,29 kn)
Certifikat: DA

Individualni tečaj latinskog jezika:

MINI paket:
Broj školskih sati u paketu:                    10
Cijena po školskom satu:                        37 €
Ukupna cijena paketa:                             370 €
Certifikat:                                                       NE

MIDI paket: 
Broj školskih sati u paketu:                      20
Cijena po školskom satu:                          35 €
Ukupna cijena paketa:                               700 €
Certifikat:                                                         DA, za gradivo 1. razreda srednje škole

MAXI paket – BEST BUY!
Broj školskih sati u paketu:                        40
Cijena po školskom satu:                            33 €
Ukupna cijena paketa:                                 1.320 €
Certifikat:                                                            DA, za gradivo 1. i 2. razreda srednje škole

DUO START paket:
Broj školskih sati u paketu:                          20
Cijena po školskom satu po osobi:           24 €
Ukupna cijena paketa po osobi:                480 €
Certifikat:                                                             DA, za gradivo 1. razreda srednje škole

DUO PLUS+ paket:
Broj školskih sati u paketu:                         40
Cijena po školskom satu po osobi:          21 €
Ukupna cijena paketa po osobi:               840 €
Certifikat:                                                            DA, za gradivo 1. i 2. razreda srednje škole 

Ljetna škola latinskog jezika:
Trajanje: 30 školskih sati (10 dana x 3 sata dnevno)
Cijena za jednokratno plaćanje: 490 € (3.691,91 kn)
Cijena za plaćanje na karticama na rate: 530 € (3.993,29 kn)
Certifikat: DA

 

Zašto netko u 21. stoljeću uopće uči latinski, osim iz prijeke potrebe?

Često o latinskom jeziku vladaju predrasude kako je mrtav, beskoristan i težak. Ponosni smo na to što su svi naši polaznici na našim tečajevima latinskog jezika taj stav promijenili i zavoljeli jezik. Troje naših polaznika se nakon iskustava u Sokratu čak odlučilo za studij klasične filologije i danas su vrsni latinisti koji obožavaju svoj posao.

Voljeli bismo da i Vi razmislite o sljedećem:

1. Latinski je jezik klasične literature i otac svih romanskih jezika. Ako znate latinski jezik, bez problema ćete usvojiti francuski, talijanski, španjolski, portugalski i rumunjski. Oko 90% vokabulara ovih jezika dolazi iz latinskog jezika. Ovi jezici su zapravo varijante latinskog jezika koje su vremenom evoluirale kroz kontakte s govornicima drugih jezika i razvile se u distinktivne jezike koji su kasnije standardizirani.

2. Latinski možete čak čuti u suvremenim televizijskim produkcijama. Na primjer, serija „Barbarians“ koja se emitira na Netflixu je snimljena u potpunosti na latinskom jeziku. Producentska kuća Sky Italia snimila je na latinskom seriju „Romulus“ koja govori o povijesti Rima.

3. Avanture Asterixa i Obelixa na latinskom su prava poslastica. A tek Harry Potter na latinskom (Harrius Potter et Philosophi Lapis) ili Hobiti (Hobbitvs Ille)! Winnie Pooh (Winnie Ille Pu) zvuči još slađe na latinskom!

4. Latinski mislioci i filozofi nikada neće izići iz mode. Sve ono što se danas prodaje kao new age filozofija ili self-help literatura, u drevnom Rimu je već davno rečeno. Ljudski karakter i problemi su vjekovima isti, a preporuke starih Rimljana bezvremenske.

5. Jeste li znali da je latinski inspiracija i za neke autore iz žanra metal glazbe? Ako niste, ovo su samo neki izvođači koje možete naći na You Tubu: After Forever (Mea Culpa, Leaden Legacy), Avenged Sevenfold (Requiem), Behemoth (Ora Pro Nobis Lucifer), Ghost B.C. (Infestissumam), Iced Earth (In Sacred Flames), Helloween (Lavdate Dominvum), Deathspell Omega (Obombration, First Prayer, Malign Paradigm)…

6. Ako ste pasionirani vježbač u teretanama ili sportaš općenito i poznajete latinski, sva terminologija vezana za ljudsko tijelo postaje tako logična.

7. Znate li da čak postoji mjesto gdje se i dalje govori latinski? Govori se u selu koje se zove Zargar i nalazi se u Iranu, nadomak Teherana. Stanovnici ovog sela u pismenom obliku koriste isključivo latinski jezik, a u govoru koriste svoju varijantu latinskog jezika koja se zove Zargari. Predaja kaže da je oko 200 Rimljana bilo zarobljeno u ratu između Rima i Perzije. Zarobljenici su bili pošteđeni i naseljeni u blizu grada pokrajini Qazvin.

8. Latinski je u trendu i u digitalno doba: možete ga učiti i preko aplikacije Duolingo.

Super zanimljivo!  Gdje mogu pročitati više o povijesti latinskog jezika?

Literatura je brojna, a ovo su samo neki naslovi koje možemo preporučiti:

 • Roger Wright: A Sociophilological Study of Late Latin
 • N. Adams: The Regional Diversification of Latin 200 BC-AD 600
 • N. Adams:Social Variation and the Latin Language
 • N. Adams: Bilingualism and the Latin Language
 • Jozsef Herman:Vulgar Latin
 • Roger Wright: Late Latin and Early Romance

Kako se upisati?

Polaznici bez predznanja samo trebaju odabrati termin koji im najbolje odgovara, a za polaznike s predznanjem organizirano je besplatno testiranje.