TOP 8 razloga za online učenje

TOP 8 razloga za online učenje

Nastava stranih jezika za odrasle u online formatu ima brojne prednosti koje nadmašuju klasični oblik nastave.

 

Online nastava stranih jezika ima mnoge prednosti kojih neki još nisu svjesni. Uglavnom od nje zaziru oni koji su imali neko loše iskustvo u digitalnom formatu zato što pružatelj takve usluge nije bilo profesionalan ili iz nekog razloga smatraju da je online nastava drugorazredna u odnosu na interakciju uživo.

Postoje određene vještine kod kojih je nužna fizička interakcija, ali učenje stranog jezika za odrasle polaznike nije jedna od njih.  Kada govorimo o učenju stranog jezika za malu djecu, bitan je element interakcije, igara, zajedničkih projekata i slično. Međutim, ovdje govorimo o učenju stranih jezika za zrelije polaznike: maturante, studente i odrasle kandidate.

Jasno nam je da postoje i mnogi koji strane jezike uče radi socijalizacije kroz učenje te da radi toga žele upisati klasični tečaj stranih jezika. Takvi polaznici nemaju imperativ naučiti jezik u što kraćem vremenu nego jednom kvalitetnom aktivnošću kod koje rade na osobnom razvoju iskorištavaju slobodno vrijeme na fantastičan način. Polaznici kojima je učenje stranog jezika dodatna vrijednost u životu rado dolaze učiti u školu kako bi se družili s istomišljenicima.

Ovaj tekst namijenjen je onima koji su u potrazi za tečajem stranih jezika na kojemu će u što kraćem roku ostvariti što bolje rezultate. Takvi klijenti imaju konkretan cilj i traže tečaj koji će optimizirati njihovu vremensku i financijsku investiciju. Ukratko, ako Vas zanima kako završiti što viši stupanj za što manje uloženog vremena i novaca, ovaj tekst je za Vas.

Online tečaj stranih jezika u Sokratu vrši se preko platforme Zoom. Tečaj je organiziran u mini grupama koje svim polaznicima jamče dovoljno osobnog prostora i profesorove posvećenosti na tečaju.

Nastava je konverzacijski usmjerena, a gramatička utemeljenost se izgrađuje na moderan način kod kojega profesor pomno odabranim aktivnostima postiže korištenje gramatike u govoru. Teme se prilagođavaju polaznicima i oblikovane su tako da šire kulturološke horizonte. Polaznici također rade na seriji samostalnih projekata tijekom semestra, vježbaju prezentacijske i izlagačke vještine, kao i tehnike samostalnog istraživanja i predstavljanja rezultata.

Najveće prednosti online učenja možemo objediniti u ovih 8 razloga:

 

1. Nema fizičkog dolaska na nastavu
Polaznici koji dolaze na nastavu u Sokrat moraju utrošiti vrijeme na dolazak, odlazak i na troškove transporta ili parkinga u prvoj zoni. Ukoliko na dolazak u Sokrat i povratak kući trošite samo pola sata u jednom smjeru tijekom semestra ćete potrošiti puna 4 radna dana na dolazak i povratak s tečaja.

2. Čak 20% bolji rezultati u odnosu na klasičnu nastavu
Naša istraživanja i praćenja pokazala su da smo na svim tečajevima koji su se odvijali online uspjeli obraditi 20% više jezičnog materijala u odnos na klasični tečaj.

Jedan od bitnih elemenata je taj što Zoom nastava eliminira element pisanja i prepisivanja s ploče. Zoom ima integrirani whiteboard (nastavnu ploču) na kojoj profesor zapisuje sve što pita, što učenici odgovaraju, zapisuje i analizira greške pismeno dok diskusija teče, dodaje grafove sa strukturama, indicira sinonime/ antonime, podsjeća na pravila i slično. Polaznici ne prepisuju ništa jer kompletan sadržaj s ploče dobivaju nakon sata na svoj e-mail. U razredu profesor ne može tako brzo pisati po ploči koliko brzo može tipkati na tastaturi. Dok profesor tipka i dalje je uključen u nastavu i prati polaznike. U razredu je profesor okrenut leđima prema ploči dok piše. Kada se okrene onda tek svi u razredu trebaju prepisati sadržaj s ploče. Uvijek se čeka i najsporijeg polaznika da prepiše sve što je napisano i tek onda se nastavlja s konverzacijom, tumačenjima i zadacima. Kumulativno se u klasičnoj nastavi gubi jako puno minutaže na fizički aspekt pisanja i prepisivanja.

3. Gosti predavači iz stranih zemalja
Na Zoom tečajevima često imamo goste iz raznih zemalja – ovisno o jeziku koji se podučava. Ako se radi o poslovnim tečajevima, naši gosti su stručnjaci iz određenog područja. Ova gostovanja polaznicma daju priliku razgovarati s izvornim govornicima, a osim jezičnog aspekta obogaćuju i multikulturalni aspekt našeg učenja.

4. Besplatne knjige i radne bilježnice
Prije početka tečaja svi polaznici dobivaju knjige i radne bilježnice u digitalnom formatu, a nakon svake održane nastavne sesije profesor šalje e-mailom mapu s materijalima koji su dodatno korišteni na tom satu. Polaznici uz to dobivaju i dodatne materijale i upute za samostalan rad jer pravi rezultat je kombinacija uzajamne posvećenosti ciljevima.

5. Nastavni materijali, izvori i tehnike rada
Zoom nastava omogućuje brzo dijeljenje različitih sadržaja: udžbeničkih stranica, gramatičkih vježbi, infografika, stripova, video isječaka, audio vježbi, zadataka i slično. Svi materijali su atraktivni (što je nemoguće postići na fotokopiranom listu papira), a ako je neki font malen, profesor može povećati stranicu kako bi sve bilo čitkije. U razredu dosta vremena odlazi na to dok svi pronađu odgovarajuću stranicu, dok se podijele radni listovo i dok se podijele materijali za razne aktivnosti. Audio zapisi su često naporni za pratiti jer se zvuk disperzira zbog veličine učionice i činjenice da je nemoguće imati optimalne uvjete za fonetske vježbe ukoliko institucija ne posjeduje laboratorij. Digitalni format omogućuje daleko širi spektar atraktivnijih i metodički korisnijih materijala. Osim toga, umjesto ogromnog fascikla s papirima na kraju semestra, polaznik nakon svakog sata od svojeg profesora dobiva mapu s uredno složenim materijalima koje lako može pohraniti, sortirati i pretraživati.

6. Opuštenost u komuniciranju na stranom jeziku
Većina polaznika navodi kako im je online nastava pomogla prevladati samonametnute inhibicije u učenju stranih jezika. Smatraju da im je udobna kućna atmosfera pomogla da se opuste i spontano komuniciraju sa svima.

7. Fokusiranost na nastavu
Na online tečaju svi polaznici su koncentrirani na nastavu i nema ometanja nastave. Kod nastave uživo uvijek postoje polaznici koji kasne, oni koji izlaze platiti ili produžiti parking, tijekom nastave izlaze na WC i vraćaju se. Zbog paralelne nastave u više učionica u školi se uvijek nešto događa: jedini polaznici odlaze, drugi dolaze i slično… apsolutni fokus u zgradi ne postoji u obliku u kakvom ga možemo kreirati u online sferi.

 8. Nema izostanaka
Ako putujete privatno ili poslovno i dalje možete prisustvovati nastavi.

 

 

 

 

Sharing is caring!

Posljednje iz kategorije Blog

Sokrat Go Digital: Online tečaj za novo doba

Sokrat Go Digital: Online tečaj za novo doba

Digitalno doba naša je stvarnost: danas studiramo online, učimo kuhati preko online tutorijala, k...
Opušteno pristupi učenju i vjeruj u sebe

Opušteno pristupi učenju i vjeruj u sebe

Svatko može naučiti strani jezik i ne postoje ljudi koji nisu talentirani za učenje stranih jezik...
TOP 8 razloga za online učenje

TOP 8 razloga za online učenje

Nastava stranih jezika za odrasle u online formatu ima brojne prednosti koje nadmašuju klasični o...
Dominik Čiček o studiranju latinskog u eri krize humanistike

Dominik Čiček o studiranju latinskog u eri krize humanistike

Humanističke i društvene znanosti su u globalnoj krizi ili kako je jedna naša kolegica nedavno re...
Europski dan jezika

Europski dan jezika

Europski dan jezika obilježava se svake godine 26. rujna prema odluci Vijeća Europe od 6. prosinc...
Službeni jezici UN-a

Službeni jezici UN-a

Organizacija Ujedinjenih naroda ima šest službenih jezika: arapski, kineski, engleski, francuski,...
New York i njegovih 800 jezika

New York i njegovih 800 jezika

New York je najveći grad u Sjedinjenim Američkim Državama i jedan od etnički najraznovrsnijih gra...
Službeni jezici Europske unije

Službeni jezici Europske unije

Europska unija ima 24 službena jezika. Prvi službeni jezici Europske unije, počevši od 1958. godi...
Kleopatra: vladarica, fatalna žena i poliglot

Kleopatra: vladarica, fatalna žena i poliglot

Manje je bilo poznato da je Kleopatra osim po svojoj ljepoti, bila je znana i po svojoj inteligen...
Lingua franca kroz povijest i danas

Lingua franca kroz povijest i danas

Lingua franca je termin koji označava jezik koji se rabi kao sredstvo sporazumijevanja između gov...
Oživljavanje hebrejskoga jezika

Oživljavanje hebrejskoga jezika

Danas je hebrejski službeni jezik Izraela, iako još 1880. godine nije imao niti jednoga izvornoga...
Revitalizacija majanskog jezika na poluotoku Yucatán u Meksiku

Revitalizacija majanskog jezika na poluotoku Yucatán u Meksiku

Kuxtal le maaya t’aano’ ¡Que viva la lengua Maya!  Vlada savezne meksičke države Yuca...
Šest starogrčkih izraza za ljubav

Šest starogrčkih izraza za ljubav

Roman Krznaric u svojoj knjizi How Should We Live? Great Ideas from the Past for Everyday Life, g...
Jezik kao baština: 2019. je godina domorodačkih jezika

Jezik kao baština: 2019. je godina domorodačkih jezika

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 2016. godine rezoluciju (A/RES/71/178) kojom j...

Kako se upisati?

Polaznici bez predznanja samo trebaju odabrati termin koji im najbolje odgovara, a za polaznike s predznanjem organizirano je besplatno testiranje.