Lingua franca kroz povijest i danas

Lingua franca kroz povijest i danas

Lingua franca je termin koji označava jezik koji se rabi kao sredstvo sporazumijevanja između govornika različitih jezika. Ovaj termin po prvi put se pojavio u Srednjem Vijeku kako bi označio žargon ili pidgin temeljen na francuskom i talijanskom kojega su razvili križari i trgovci istočnog Mediterana.

Kroz povijest su razni multietnički imperiji, carstva i trgovačke rute koristili neki zajednički jezik i u različitim etapama ljudske povijesti određeni jezici su bili lingua franca. Tako je, na primjer, od cca 500. godine pr.n.e. aramejski bio lingua franca cijele jugozapadne Azije i zadržao je tu funkciju do otprilike 650. godine naše ere.

Tijekom vremena, Aramejci su postali glavni trgovci vrlo velikog dijela drevnog bliskoistočnog svijeta – sve od Perzijskog zaljeva do Mediteranskog mora. Posljedica ove trgovačke mreže bilo je širenje aramejskog jezika. Unatoč svojoj geografskoj raširenosti, Aramejci su imali relativno slab utjecaj na sveopću kulturnu klimu drevnog Bliskog Istoka. Najveća ostavština aramejske civilizacije bili su jezik i pismo. U početku su Novoasirsko carstvo i Babilonija koristili akadski i aramejski, no do vremena Perzijskog carstva (cca 539 g. pr.n.e.) aramejski se od jezika trgovine pretvorio u lingua francu diplomacije i državnih poslova. Oko 500. godine pr.n.e. perzijski car Darije I proglašava istočni aramejski dijalekt Babilona službenim standardom. Govornici aramejskog kružili su diljem Rimskog Carstva kao trgovci, vojnici, robovi te kasnije evanđelisti.  Jedan od aramejskih dijalekata bio je i jezik Isusa Krista i njegovih dvanaest apostola te je kasnije bio i jezik cijele istočne rane Crkve.

Klasični latinski bio je lingua franca europske znanosti do 18. stoljeća, dok je u eri europskih istraživanja između 15. i 18. stoljeća, portugalski služio kao diplomatski i trgovački jezik obalne Afrike i azijskih obalnih područja koja su se prostirala od Indijskog oceana do Japana. U to isto vrijeme, u jugoistočnoj Aziji je malajski imao važnu lingua franca ulogu jer su se njime služili arapski i kineski trgovci u toj regiji, godinama prije dolaska Europljana. Kada su Nizozemci i Britanci došli u ta područja i sami su preuzeli malajski kao jezik sporazumijevanja s lokalnim stanovništvom.

Danas se engleski jezik smatra lingua francom modernoga svijeta. Organizacija Ujedinjenih naroda koristi šest službenih jezika: arapski, kineski, francuski, ruski i španjolski jezik. Međunarodna kontrola zračnog prometa koristi se engleskim kao zajedničkim jezikom.

Neke višejezične azijske i afričke zemlje koriste neslužbeni lingua franca koji im olakšava međusobno sporazumijevanje. Tako na primjer, Demokratska Republika Kongo koristi pidgin zvan Lingala, a Papua Nova Gvineja koristi Hiri Motu i Tok Pisin jezike. U istočnoj Africi lingua franca je svahili, a u zapadnoj Africi tu funkciju ima jezik Hausa.

 

 

Sharing is caring!

Posljednje iz kategorije Blog

ONLINE tečaj hebrejskog jezika

ONLINE tečaj hebrejskog jezika

Tečaj započinje 27.01.2020. Namijenjen je apsolutnim početnicima koji nemaju nikakvo predznanje i...
Najpametniji poklon ovog Valentinova: Tečaj u paru!

Najpametniji poklon ovog Valentinova: Tečaj u paru!

Zaboravite na bonbonijere, kozmetiku i nakit! Jedine trajne  vrijednosti su iskustva i znanje! Du...
Dominik Čiček o studiranju latinskog u eri krize humanistike

Dominik Čiček o studiranju latinskog u eri krize humanistike

Humanističke i društvene znanosti su u globalnoj krizi ili kako je jedna naša kolegica nedavno re...
Europski dan jezika

Europski dan jezika

Europski dan jezika obilježava se svake godine 26. rujna prema odluci Vijeća Europe od 6. prosinc...
Službeni jezici UN-a

Službeni jezici UN-a

Organizacija Ujedinjenih naroda ima šest službenih jezika: arapski, kineski, engleski, francuski,...
New York i njegovih 800 jezika

New York i njegovih 800 jezika

New York je najveći grad u Sjedinjenim Američkim Državama i jedan od etnički najraznovrsnijih gra...

Kako se upisati?

Polaznici bez predznanja samo trebaju odabrati termin koji im najbolje odgovara, a za polaznike s predznanjem organizirano je besplatno testiranje.