Šest starogrčkih izraza za ljubav

Šest starogrčkih izraza za ljubav

Roman Krznaric u svojoj knjizi How Should We Live? Great Ideas from the Past for Everyday Life, govori o konceptu ljubavi u staroj Grčkoj te navodi šest varijanti:

Eros ili seksualna strast koji je nazvan tako po grčkom bogu plodnosti. Predstavljao je ideju seksualne strasti i želje. Međutim, kod Grka to nije imalo pozitivne konotacije kakve se za ovaj pojam vezuju danas. Eros se smatrao opasnim, burnim, iracionalnim oblikom ljubavi koji je čovjeka mogao potpuno opsjednuti. Eros uključuje gubitak kontrole koji je plašio Grke.

Philia ili duboko prijateljstvo
Ovaj koncept Grci su cijenili više od erosa. Philia se odnosila na duboko drugarstvo između vojnika koji su se borili zajedno na bojišnici. Podrazumijevala je lojalnost prema prijatelju, spremnost na žrtvu u ime prijateljstva, kao i izmjenjivanje emocija.

Ludus ili razigrana ljubav
Ludus se odnosi na razigrano iskazivanje emocija između djece ili usputnih ljubavnika. Odnosi se na flert ili na zadirkivanje u ranim fazama veze. Neki autori kažu da se ludus manifestira i u situacijama poput izlaska u zabavne klubove gdje plesanje predstavlja ovakvu vrstu izmjene emocija.

Agape ili ljubav prema svima
Agape je gotovo radikalan oblik nesebične ljubavi koja se proteže na sve ljude, bez obzira jesu li članovi obitelji ili neznanci. Agape je preveden na latinski kao caritas, od čega dolazi i engleska riječ “charity”.

Pragma ili dugovječna ljubav
Kanadski sociolog John Allen Lee je 1970-ih popularizirao ovaj grčki koncept, opisujući ga kao zrelu, realističnu ljubav kakvu često nalazimo kod parova koji su godinama zajedno. Pragma podrazumijeva kompromise koji održavaju vezu tijekom vremena, uz strpljenje i toleranciju.

Philautia ili ljubav prema sebi samom
Aristotel razlikuje dvije vrste ove ljubavi. Jedna je nezdrava varijanta povezana s narcisoidnošću kod koje pojedinac postaje opsjednut sobom i fokusiran na osobnu slavu i dobitak. Zdravija verzija je prošireni kapacitet ljubavi i prihvaćanja. Osnovna ideja je da oni koji vole sebe i koji su samopouzdani, imaju dovoljno ljubavi za dati drugima.

 

 

 

Sharing is caring!

Posljednje iz kategorije Blog

Najpametniji poklon ovog Valentinova: Tečaj u paru!

Najpametniji poklon ovog Valentinova: Tečaj u paru!

Zaboravite na bonbonijere, kozmetiku i nakit! Jedine trajne  vrijednosti su iskustva i znanje! Du...
ONLINE tečaj hebrejskog jezika

ONLINE tečaj hebrejskog jezika

Tečaj započinje 27.01.2020. Namijenjen je apsolutnim početnicima koji nemaju nikakvo predznanje i...
Dominik Čiček o studiranju latinskog u eri krize humanistike

Dominik Čiček o studiranju latinskog u eri krize humanistike

Humanističke i društvene znanosti su u globalnoj krizi ili kako je jedna naša kolegica nedavno re...
Europski dan jezika

Europski dan jezika

Europski dan jezika obilježava se svake godine 26. rujna prema odluci Vijeća Europe od 6. prosinc...
Službeni jezici UN-a

Službeni jezici UN-a

Organizacija Ujedinjenih naroda ima šest službenih jezika: arapski, kineski, engleski, francuski,...
New York i njegovih 800 jezika

New York i njegovih 800 jezika

New York je najveći grad u Sjedinjenim Američkim Državama i jedan od etnički najraznovrsnijih gra...

Kako se upisati?

Polaznici bez predznanja samo trebaju odabrati termin koji im najbolje odgovara, a za polaznike s predznanjem organizirano je besplatno testiranje.