Kleopatra: vladarica, fatalna žena i poliglot

Kleopatra: vladarica, fatalna žena i poliglot

Manje je bilo poznato da je Kleopatra osim po svojoj ljepoti, bila je znana i po svojoj inteligenciji, kao i po svojem poznavanju mnogih stranih jezika koji su joj pomogli u učvršćivanju i širenju moći. Kleopatra je u pravom smislu riječi bila poliglot.

Poliglot (prema grč. πολύγλωττος: mnogojezičan) označava čovjeka koji zna više jezika i koji se njima služi na višem stupnju komunikacije. Većina poliglota nema ujednačene razine kompetencije u svim jezicima kojima se služe, premda postoje i rijetki pojedinci koji su uistinu u potpunosti tečni u lepezi jezika koje rabe.

Kao potomak Ptolemeja, jednoga od generala Aleksandra Velikog, bila je sljednik dinastije koja je vladala Egiptom više od tri stoljeća. Kleopatra je bila zadnja vladarica Egipta iz dinastije Ptolemejevića i vladala je 21 godinu. Legende kažu da je bila nemilosrdna i da je troje vlastite braće i sestara poslala u smrt kako bi sebi osigurala tron.  Poput svih Ptolemejevića, Kleopatra je govorila grčkim kao svojim materinskim jezikom. No, za razliku od svojih predaka koji se nisu zamarali učenjem jezika lokalnog stanovništva kojim su vladali, Kraljica Nila bila je drugačija. Naučila je egipatski od malih nogu od svojih dadilja i služavki. Prema nekim podacima Kleopatra je govorila najmanje devet drugih jezika.

U Antonijevoj biografiji Plutarh kazuje: “A njezin jezik, poput mnogožičanog instrumenta, mogao se u svakom trenutku prebaciti na jezik prema njezinoj želji, tako da je u svojim razgovorima s barbarima rijetko kada trebala prevoditelja, nego je umjesto toga odgovarala sama… bez obzira na to je li razgovarala s Etiopljanima, Trogloditima, Hebrejima, Arapima, Sirjicima, Medijcima ili Partima”.

Nije nam poznat točan podatak koliko je Kleopatra jezika govorila, no nedvojbeno je koristila svoje jezične vještine kako bi ostvarila politička savezništva, a ujedno i kako bi zastrašila svoje neprijatelje.

Zanimljivo je, kako saznajemo iz bilješki rimskih kroničara, da Kleopatra nije govorila latinski. Stoga se vjerojatno koristila starogrčkim jezikom, koji je tada bio dominantan jezik istočnog Mediterana, u komunikaciji sa svojim legendarnim ljubavnicima Julijem Cezarom i Markom Antonijem. Ostaje nam misterij na kojem je jeziku izdala svoje zadnje naredbe prije nego što si je oduzela život 30. g. pr.n.e. u dobi od 39 godina.

 

 

 

Sharing is caring!

Posljednje iz kategorije Blog

ONLINE tečaj hebrejskog jezika

ONLINE tečaj hebrejskog jezika

Tečaj započinje 27.01.2020. Namijenjen je apsolutnim početnicima koji nemaju nikakvo predznanje i...
Najpametniji poklon ovog Valentinova: Tečaj u paru!

Najpametniji poklon ovog Valentinova: Tečaj u paru!

Zaboravite na bonbonijere, kozmetiku i nakit! Jedine trajne  vrijednosti su iskustva i znanje! Du...
Dominik Čiček o studiranju latinskog u eri krize humanistike

Dominik Čiček o studiranju latinskog u eri krize humanistike

Humanističke i društvene znanosti su u globalnoj krizi ili kako je jedna naša kolegica nedavno re...
Europski dan jezika

Europski dan jezika

Europski dan jezika obilježava se svake godine 26. rujna prema odluci Vijeća Europe od 6. prosinc...
Službeni jezici UN-a

Službeni jezici UN-a

Organizacija Ujedinjenih naroda ima šest službenih jezika: arapski, kineski, engleski, francuski,...
New York i njegovih 800 jezika

New York i njegovih 800 jezika

New York je najveći grad u Sjedinjenim Američkim Državama i jedan od etnički najraznovrsnijih gra...

Kako se upisati?

Polaznici bez predznanja samo trebaju odabrati termin koji im najbolje odgovara, a za polaznike s predznanjem organizirano je besplatno testiranje.